Μια μεγάλη γιορτή πολιτισμού, οικολογίας και αειφορίας στην Αττική Γη
Επτά καινοτόμες δράσεις, μουσικές εκδηλώσεις, επιστημονικές ημερίδες, γαστρονομικές εμπειρίες, πολλαπλά βιωματικά εργαστήρια και εννιά ημέρες δράσεων συνθέτουν τον πολύτιμο απολογισμό του 1ου Φεστιβάλ Γαίας Αττικής 2023 | Νέα Θεσμοφόρια.
Η μεγάλη επιτυχία και η θερμή ανταπόκριση του κοινού της Αττικής στο Φεστιβάλ καθιερώνει έναν νέο πρωτοποριακό θεσμό στα πολιτιστικά -και όχι μόνο!- δρώμενα της πόλης μας.
Η εύφορη Αττική Γη, τα προϊόντα της, η περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση, οι αρχές της αειφορίας και της βιώσιμης ανάπτυξης, καθώς και η πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της Αττικής πρωταγωνίστησαν στον καλλιτεχνικό, επιστημονικό και γαστρονομικό παλμό της πόλης κατά τη διάρκεια του 1ου Φεστιβάλ Γαίας Αττικής 2023 – Νέα Θεσμοφόρια από τις 16 ως και τις 27 Σεπτεμβρίου.
Το Φεστιβάλ άντλησε έμπνευση από την αρχαία γιορτή των Θεσμοφορίων, μια γιορτή της γονιμότητας και της καρποφορίας προς τιμήν της θεάς Δήμητρας, καλλιεργώντας ένα σύγχρονο και ουσιαστικό “πεδίο συνάντησης” του πολιτισμού με τον πρωτογενή τομέα ανάπτυξης, την αγροδιατροφή, τον τουρισμό, το μυθολογικό παρελθόν και την παράδοση.
To Φεστιβάλ διοργανώθηκε από τον Αναπτυξιακό Οργανισμό «Νέα Μητροπολιτική Αττική», με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Αττικής κι υπό την Αιγίδα του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, επιβεβαιώνοντας νέες σημαντικές συμπράξεις γύρω από το φυσικό περιβάλλον και τη γη της Αττικής.
Οι δράσεις του Φεστιβάλ χαρακτηρίστηκαν από πολυδιάστατες, καινοτόμες προτάσεις με ενδιαφέρουσα ποικιλομορφία και ξεχωριστή ταυτότητα, ενώ απευθύνονταν τόσο σε ενήλικες, όσο και σε παιδιά. Παράλληλα, αναδείχθηκαν σημαντικά σημεία της Αττικής με περιβαλλοντικό ενδιαφέρον, καθώς οι εκδηλώσεις εκτείνονταν από το μητροπολιτικό πάρκο της Αθήνας, το αγαπημένο Πεδίον του Άρεως ως και τον λόφο του Αττικού Άλσους, τον Άλιμο και το Πάρκο Τρίτση. Κοινός παρονομαστής η ενδιαφέρουσα σύνδεση του κλασικού με το σύγχρονο, του παρελθόντος με το παρόν και το μέλλον. Πιο αναλυτικά, το κοινό της πόλης είχε την ευκαιρία να συμμετέχει σε εκπαιδευτικά και βιωματικά εργαστήρια περιβαλλοντικού και αγροδιατροφικού ενδιαφέροντος στο Πάρκο Αντώνης Τρίτσης, επίκαιρη επιστημονική ημερίδα για τον πλούτο της Αττικής Γης στην Παλαιά Βουλή, πολιτιστικές εκδηλώσεις παραδοσιακής μουσικής και χορευτικών συνόλων στη Δραπετσώνα, μουσικοθεατρικές παραστάσεις στο Θέατρο του Αττικού Άλσους «Κατίνα Παξινού», γαστρονομικές εκδηλώσεις στην Αθηναϊκή Ριβιέρα, σύγχρονες γευστικές εμπειρίες mixologist στον Κεραμεικό, βραδιές μουσικής, αφήγησης και d.j. sets στο Πεδίον του Άρεως.
Στο Φεστιβάλ συμμετείχε πλήθος κόσμου που έσπευσε ν’ αγκαλιάσει την πρωτοβουλία του Φεστιβάλ, εξασφαλίζοντας σημαντική ανταπόκριση και ενθουσιασμό, ενώ τη διοργάνωση πλαισίωσαν καλλιτέχνες, πανεπιστημιακοί, ερευνητές, προσωπικότητες από τη δημόσια διοίκηση, κ.α. Η σημαντική απήχηση του Φεστιβάλ φαίνεται να οδηγεί στην καθιέρωση ενός επίκαιρου και διαδραστικού θεσμού τα επόμενα χρόνια στην Αττική με στόχο τη σύνθεση μιας σύγχρονης ταυτότητας δυναμικής, εξωστρεφούς και βιώσιμης μητροπολιτικής περιοχής.
Gallery